Sveriges bästa kreditkortsguide!

 • Uppdateras kontinuerligt
 • Tydlig information
 • Genomgående recensioner
Illustration på händer som håller i kreditkort

Bästa bensinkortet 2019

Shell: Mastercard Bensinkort

★★★★★
Shell Mastercard Kreditkort
 • Bränslerabatt
 • Cashbonus på dina köp
 • Tanka-fel-försäkring
 • Effektiv ränta ganska hög
 • Endast 1 månad räntefritt
 • Hög förseningsavgift
 • Årskostnad 0 SEK
 • Maxkredit 100 000 SEK
 • Räntefri kredit upp till 1 månad
 • Effektiv ränta 22,78%

Krav för ansökan

 • Du är minst 18 år
 • Du är inte student eller vikarie
 • Du har en anställning
 • Du har inga betalningsanmärkningar

Kort om kortet

Shell Mastercard är ett mycket bra alternativ vid generella vardagsbetalningar. Anledningen till detta är bland annat två av deras bonusar, hög sparränta och en årsavgift om 0 kronor. De två bonusar som jag refererade till innefattar bland annat rabatt på bränsle när du tankar samt en kontantbonus på i stort sett allt du handlar med kortet. Sparräntan ligger i dagsläget på 2 % vilket kan jämföras med många andra konton som ligger under 1 %. Sist men inte minst ingår en rad försäkringar när du använder kortet.

Shell Mastercard är ett utmärkt alternativ som förstakort om du tankar mycket. Se dock upp med förfallna krediter då den effektiva räntan är förhållandevis dyr.

Avgifter

Kort Mastercard
Årsavgift 0 kr
Valutapåslag 2%
Kontantuttagsavgift 3% (Min:35 kr)
Förseningsavgift 95 kr
Övertrasseringsavgift 50 kr
Pappersfaktura 15 kr

Räntor

Ränta 17,60%
Effektiv ränta (vid 10 000 kr) 22,78%

Ikano Bank: Kreditkort Bensinkort

★★★★★
Ikano Bank Kreditkort
 • 1% bränslerabatt
 • Rabatt på köp i en enskilda branscher
 • Ingen årskostnad
 • Låg maxkredit
 • Hög uttagsavgift
 • Max 6.000 SEK rabatt/år
 • Årskostnad 0 SEK
 • Maxkredit 60 000 SEK
 • Räntefri kredit : 0 dagar
 • Effektiv ränta 17,74%

Krav för ansökan

 • Du är minst 18 år
 • Fast anställning
 • Tjänar minst 100 000/år
 • Inga betalningsanmärkningar

Kort om kortet

Ikano Bank Kreditkort är ett VISA-kort utan någon årsavgift. Kortet är fyllt med en mängd olika fördelar där du bland annat varje månad får en viss rabatt i en hel bransch. Denna bransch ändras från månad till månad. Exempel är sportbutiker, inredningsbutiker och flygbolag. Utöver detta får man 1 % rabatt när man betalar tankning i bensinmackar. Sist men inte minst har korten en förhållandevis låg effektiv ränta på krediter.

Ikano Banks Kreditkort är ett bra val om du tankar mycket, branschrabatten är en kul grej men kanske ingen superbonus. På nedsidan finns en låg maxkredit samt aviavgift om 25kr/månad.

Avgifter

Kort Mastercard
Årsavgift 0 kr
Valutapåslag 1.5%
Kontantuttagsavgift 2% (Min:35 kr)
Förseningsavgift 50 kr
Påminnelseavgift 50 kr
Pappersfaktura 25 kr

Räntor

Ränta 13,20%
Effektiv ränta (vid 10 000 kr) 17,74%

Om bensinkort

Ett bensinkort är ett kreditkort som utfärdats i samarbete mellan en kortutfärdare och en bensinmacks-kedja. OKQ8, Preem, Cirkle K med flera gett ut kort i samarbete med företag som Visa, MasterCard och American Express m.fl. När man sen använder sig av kortet om man köper bensin eller andra varor från kedjan så kan man räkna med att få olika typer av premier i form av bonuspoäng, cashbacks och andra bonusar. För det mesta så ingår premier i form av att du får bonusar även när du handlar på andra ställen. Ett bensinkort är alltså i slutändan väldigt likt ett vanligt bonuskort (eller kreditkort för den delen), även om fokuset i många fall är något snävare i det att det främst handlar om inköp av drivmedel som bensin och diesel.

Bonusar du får när du handlar med ett bensinkort

Även om det existerar en viss variation i vilken slags bonusar man kan ta del av om man skaffar sig ett bensinkort har i princip alla kort någon variant av alla fem följande bonusvillkor.

1. Rabatter på drivmedel

Den första bonusen förklarar sig själv, det är inget bensinkort om du inte får ta del av förmåner när du köper bensin eller diesel.

2. Reseförsäkring

Sedan år 2017 medföljer en reseförsäkring med alla bensinkort. Villkoret för att reseförsäkringen ska gälla är att en viss andel av drivmedlen eller resan har betalts med ditt bensinkort. Andelen av drivmedel som ska ha betalts med ditt kort varierar mellan 50-75 procent. Om det är någon del av ditt kortavtal som du ska vara särskilt noggrann med att kika extra på är det denna. Försäkringar är alltid snåriga avtal där de finstilta delarna kan utgöra skillnaden mellan att du vid en olycka får eller inte får ersättning.

3. Övriga erbjudanden och rabatter

Punkt 3 är den som innefattar störst variation mellan olika kort. En punkt som du kan vara säker på att hitta på alla bensinkort är att du får bonus på alla inköp du gör hos den kedja som utfärdat kortet. Du får alltså bonuspoäng också om du köper en varmkorv eller vad som helst. Vid sidan av det får du troligtvis hemskickat exempelvis kupongerbjudanden som baseras på dina inköp.

4. Bonuspoäng för inköp vart som helst

Den fjärde bonustypen är inte obligatorisk men väldigt vanligt förekommande. Det är också den slags bonus som det kanske är mest värt att hålla utkik efter. Den innebär nämligen att du får bonus även när du gör inköp på andra ställen än hos din bensinkedjor (undantaget konkurrerande bensinkedjor). Det är såklart en klar fördel att få en bonus även då du köper exempelvis en ny dator eller nya kläder. Ha dock i åtanke att bonusen du belönas med oftast går att utnyttja endast hos den kedja som utfärdat kortet. Bonusen tar ibland formen av värdecheckar, ibland att du får pengar tillbaka i form av cashbacks

5. Sparränta

Den ekonomiskt sinnade läsaren, och eftersom du läser detta så misstänker vi att du är det, vet att sparräntorna hos bankerna varit ohyggligt låga under ett par år. Emellanåt har det till och med talats om minusräntor. Vad många kanske har missat är att många bensinkedjor försett sina kort med betydligt bättre räntor för sparande, ibland så hög som 2 procent. Detta är dock också en punkt som det är värt att kika extra noga på då inte alla bensinkort erbjuder den här fördelen.

Nackdelar med att ha bensinkort

Det finns ett talesätt som lyder ungefär: "om det är för bra för att vara sant, så är det också det", och nu när vi gått igenom alla fördelar som du kan få med ett bensinkort är det på sin plats att gå igenom några av de nackdelar som du behöver se upp med. Det handlar framför allt om tre olika faktorer:

 1. Eventuell årsavgift
 2. Krediträntor
 3. Köpgränser

Årsavgift

Med många bensinkort följer en årsavgift, avgifter i form av ränta på krediten samt aviavgifter om det är så att man föredrar att betala med pappersfaktura. Så länge man inte utnyttjar krediten så behöver man såklart inte oroa sig över räntor och aviavgifter. När det gäller årsavgifter så brukar de oftast se väldigt låga ut på papperet, men man kan faktiskt spara flera hundra kronor om året på att hitta ett avgiftsfritt bensinkort. Var extra noggrann med att kolla villkoren, avgiftsfria kort kan ge något sämre förmåner; det man vinner i ena änden förlorar man i den andra. Du bör därför vara på det klara med att avgiftsfria kort inte nödvändigtvis är bättre, i slutändan beror det på hur mycket bensin du köper. Desto mer bensin du konsumerar ju mindre skillnad gör en eventuell årsavgift i och med att du i det fallet tämligen lätt kan tjäna igen den på de bonusar du förtjänar.

Krediträntor

Att handla på kredit går på många sätt att jämföra med att ta ett sms-lån. Det är i praktiken ett lån som sker direkt, och precis som när det gäller sms-lån så medföljer en kostnad i form av höga räntor. Räntan på kreditköp med bensinkort brukar ligga någonstans mellan 12-18 procent. De flesta kort har ett antal räntefria dagar, vanligtvis i spannet mellan 35-60 dagar, så om du vet att du kommer att kunna betala tillbaka inom den tiden så är det inget större bekymmer. Tillkommer gör också möjligheten att delbetala, på samma sätt som du gör med den populära betalningstjänsten Klarna där du kan dela upp återbetalningen över en längre tid.

Köpgränser

Till sist så den tredje punkten: köpgränser. Just köpgränser är tämligen ovanligt bland bensinkort numera, men de förekommer och innebär att det finns övre gräns för hur mycket du får handla för på kortet. I praktiken betyder det att du endast får bonusar för de inköp du gör upp till en viss summa. Ett bensinkort med köpgräns passar därför bäst för dig som vet att du inte kommer att konsumera över den gränsen. Vi vill påpeka att enda skälet till att skaffa ett kort med köpgräns är om det vägs upp med att kortet har andra villkor som är gynnsammare.

Frågor och svar om bensinkort

Nedan finner du en sammanställning av de vanligaste frågorna som kommer in till vår mejl gällande bensinkort.

Allt annat lika så är det självklara valet att du ska välja kort hos den kedja där du tankar mest. Om du har två eller fler alternativ att välja mellan så lönar det sig att kika närmare på specifika bonusvillkor och välja det kort som ger dig flest fördelar.

Ett generellt bonuskort har ett bredare användningsområde än bensinkort som oftast bara ger dig fördelar när du köper bensin eller andra varor hos den kedja som utfärdat kortet.

Saknar du en fråga? Tveka inte att höra av dig till oss så uppdaterar vi så snart möjlighet finns