Vilket är det bästa bonuskortet?

Från bonuspoäng och cashback till exklusiva rabatter. Här hittar du bästa bonuskortet för dina behov.

Ett bonuskort erbjuder allt från rabatter i utvalda butiker till bonusar och cashbacks som du kan använda när du betalar av din kredit. Av de kreditkort som finns på marknaden idag är det många som erbjuder någon from av bonus.

Vi har recenserat flertalet kreditkort på den svenska marknaden och hittat det bästa bonuskortet. re:member flex är ett kort som har bland de mest förmånliga bonusarna. I kortet ingår även omfattande försäkringar som kompletterar bonusprogrammet. 

Översikt - Bästa bonuskorten:

Här är en överblick över årets bästa bonuskort.

  1. Bästa valet: re:member flex
  2. Bästa flygbonusen: Bank Norwegian: VISA
  3. Bästa bonusfunktioner: Marginalen Gold
  4. Bästa maxkrediten: Supreme Card Gold
  5. Bästa E-handelsbonusen: Komplett Bank Mastercard
  6. Bästa matbonusen: ICA Banken Bankkort Plus
  7. Bäst delbetalningsmöjligheter: Ikano Bank Kreditkort
  8. Bästa bonuskortet för drivmedel: OKQ8 VISA Kreditkort
  9. Bästa SAS-bonuskortet: Collector Bank Easyliving

Våra 9 bästa bonuskort (april 2024)

1. re:member flex- Bästa valet

re:member flex - Bästa valet
Betyg 4,8/5
Betyg 4,8/5
Ansök nu
köp
(Remembers hemsida)

Bakom kreditkortsutgivaren Re:member står företaget EnterCard group AB, ett samriskbolag mellan brittiska Barclays Bank och Swedbank. Företaget är ett av de ledande kreditmarknadsbolagen i Skandinavien. Bolaget erbjuder olika typer av konsumentkrediter via Re:member.

Vad är bra med re:member flex?

Vi anser att det finns flera fördelar med att skaffa sig och använda ett re:member flex-kort, inte minst då kortet inte medför någon årsavgift. Kortet lämpar sig väl för e-handel, eftersom bonussystemet är uppbyggt kring just detta. Om fokus dessutom ligger på att göra större inköp på nätet med kortet, passar det extra bra för detta ändamål. Den räntefria delbetalningsperioden ger flera möjligheter att hantera sin skuld på det sätt som passar var och en bäst.

Vilka nackdelar finns det?

Två nackdelar jämfört med andra kreditkort är att re:member flex saknar ett egentligt bonussystem och en ”cashback”, dvs. återbetalning vid köp. Bonussystemet är snarare ett rabattsystem och användning av kortet genererar inga poäng som sedan används.

Vi har utsett re:member flex till det "bästa bonuskortet". Det som sticker ut och som vi gillar med kortet är den mångsidiga rabatt som kortet erbjuder i fler än 300 butiker. Dessutom saknar kortet helt årsavgift, har en förhållandevis hög maxkredit och en lång räntefri kreditperiod. 

Egenskaper

  • Maxkredit: 100 000 kr
  • Årsavgift: 0 kr
  • Ränta: 9.74 %*
  • Räntefri kredit: 56 dagar

Fördelar

  • Rabatt i 300 webbutiker
  • Trygghetspaket som tillval
  • ID-stöldskydd ingår

Nackdelar

  • Saknar cashbackfunktion

Omdöme

Mångsidigt bonuskort som ger dig rabatt i över 300 olika onlinebutiker.
Alla bedömningskriterier
Förmåner & Bonusar:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Räntor & Avgifter:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Maxkredit:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Räntefri period:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Ansökningskrav:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,8/5
4,8/5
Vad ingår?

Kortet från Re:member har flera förmåner att erbjuda dig som innehavare och kund. Bland dessa räknar vi in bonussystemet, med till exempel rabatter i cirka 300 webbutiker, en gedigen reseförsäkring, bra och flexibla räntor samt generellt sett låga avgifter.

Rabatter i över 300 webbutiker

Bonussystemet kallas re:member reward och som innehavare av ett flex-kort får du tillgång till många rabatter och erbjudanden. För att få tillgång till rabatterna loggar du in på ”mina sidor” via Re:members hemsida. Där får du en översikt och den information du behöver för att göra dina e-handelsval. Rabatterna kan uppgå till 25 % på utvalda varor eller tjänster, men gäller inte på fraktkostnader och moms. Några av de anslutna e-handelsaktörerna är Adlibris, Boozt, XXL och Ginza.se.

Flexibla räntor

De räntor och avbetalningsalternativ som är kopplade till re:member flex står sig bra i jämförelse med liknande kreditkort. Vid större köp finns det till exempel olika alternativ för dig som vill ha ett smidigt sätt att göra en avbetalning på. Om du inte anser dig ha möjlighet att betala fakturan någon månad, kan du ansöka om att få den betalningsfri. Detta kan du som mest göra 2 månader per år. Kreditkortsfakturan kan du enkelt få som e-faktura och på så sätt slippa aviavgifter.

Kortfakta

Kortfakta och räntor

Avgifter/räntesatser

Årsavgift:

0 kr

Extrakort:

0 kr

Nyprägling kort:

75 kr

Kontantuttagsavgift:

3 % (minst 35 kr/uttag)

Valutaväxlingsavgift:

1,75 % av valutakursen

Förseningsavgift:

125 kr

Påminnelseavgift:

60 kr

Aviavgift pappersfaktura:

39 kr

E-faktura:

0 kr

Ränta:

9,74 % - 24,74 %*

Effektiv ränta:

8,12 % - 21,62 %

*Räntan är individuell och varierar beroende på kreditbedömningen.

Ansökningskrav
  • Du är minst 20 år.
  • Du har inga betalningsanmärkningar.
  • Du har en årsinkomst på minst 100 000 kr.
  • En kreditupplysning tas när du skickar in en ansökan.
F

2. Bank Norwegian: VISA- Bästa flygbonusen

Bank Norwegian: VISA - Bästa flygbonusen
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Ansök nu
köp
(Norwegians hemsida)

Bank Norwegian, är precis som namnet antyder, en norsk bank med kunder över hela den nordiska marknaden. Banken ägs av Norwegian Finans Holding ASA. I Sverige påbörjade man sin verksamhet 2013 och idag har man över en miljon kunder.  Erbjudandet innefattar såväl kreditkort och blancolån, som räntekonton, i kombination med rabatter på resor med flygbolaget Norwegian Air Shuttle. Med hjälp av deras cashpointsystem går det relativt fort att tjäna ihop poäng som kan omvandlas till flygresor. Givetvis beror det på hur mycket kortet används och till vad.

Crediwizz ger  Bank Norwegians VISA-kort tummen upp som det bästa bonuskortet för dig som reser med flyg!

Vad är bra med Bank Norwegian: VISA?

CashPoints-systemet lämpar sig väl för det ändamål det verkar vara avsett för – att ge dig billigare resor. Kortets obefintliga årsavgift är också en bonus, på samma sätt som avsaknaden av kontantuttagsavgift är det. Om du befinner dig på resande fot i utlandet kostar det heller inget extra för varuköp.

Så länge du håller dig inom den fria kredittidsgränsen om 45 dagar, väljer e-faktura kostar inte kortet något och du får ”CashBack” i form av CashPoints.                        

Vilka nackdelar finns det? 

Som ett rent näthandelskort skulle vi inte rekommendera Norwegian-kortet. Det saknar bra/smidiga avbetalningsalternativ, prisgaranti, leveransförsäkring och det finns heller ingen allriskförsäkring. Vidare anser vi även att appen också kan förbättras.

När du ska spendera dina CashPoints kan du endast göra det på Norwegians egna flygningar, vilket kan vara en begränsning.

Bank Norwegian: VISA utsågs till det "bästa resebonuskortet" med motivering att deras cashpointssystem fortfarande är attraktivt även om den minskat de senaste åren. Genom att använda kortet tjänar du in poäng som kan användas när du bokar flygresor med Norwegian. Dessutom saknar kortet, liksom re:member flex, årsavgift.  

Egenskaper

  • Maxkredit: 100 000 kr
  • Årsavgift: 0 kr
  • Ränta: 19.99 %
  • Räntefri kredit: 45 dagar

Fördelar

  • Ingen kontantuttagsavgift
  • Reseförsäkring ingår
  • Tjäna CashPoints på köp

Nackdelar

  • Hög kreditränta

Omdöme

Valet för dig som flyger mycket med Norwegian då samtliga köp ger flygpoäng.
Alla bedömningskriterier
Förmåner & Bonusar:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Räntor & Avgifter:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Maxkredit:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Räntefri period:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Ansökningskrav:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5
Vad ingår?

Bank Norwegians kreditkort fungerar utmärkt som ett kombinerat bonus- och resekort. Speciellt med tanke på att du tjänar CashPoints på dina köp och att reseförsäkring ingår. CashPoints kan du använda till att betala flygresor med när du vill flyga med flygbolaget Norwegian.

CashPoints bonussystem 

På alla inköp ges 0,5 % av varuköpet i poäng. Du samlar inte bara poäng på vardagsinköp, utan speciellt på reseinköp. Detta gäller dock endast resor med Norwegian. Du kan få tillbaka upp till 10 % av biljettpriset i CashPoints. Low fare-biljetter ger tillbaka 4 % och Flex-biljetter 10 %. Detta kan sägas vara ett slags CashBack-upplägg, men med poäng istället för pengar. Du tjänar poäng på varuköp varje år upp till gränsen på 100 000 kr. Om du handlar för mer än 100 000 kr/år med kortet, kommer du ändå att samla poäng, men då på dagligvaruinköp, vid bensinstationer och om du gör inköp med utländsk valuta.

Rewards

Utöver de poäng du tjänar in med kortet får du även tillgång till Rewards, när du flyger med Norwegian. Detta innebär att du kan välja olika tillägg till din resa, såsom gratis sätesreservation, eller så kan du få 2 % extra CashPoints.

Reseförsäkring

Reseförsäkringen med Norwegian är omfattande och bland annat vill vi lyfta fram följande: 

  • Avbeställningsskydd: Detta skydd gäller vid akut sjukdom, dödsfall eller en oförutsedd händelse i hemmet. Maxbeloppet är 15 000 kr/försäkrad resenär och 45 000 kr/kort.
  • Missat anslutningsflyg: Detta gäller för nödvändiga och skäliga merkostnader mot uppvisande av kvitto. Här lämnas då 30 000 kr/försäkrad person och den högsta ersättningen är 100 000 kr/kort.
  • Försening av transportmedel: Om ett allmänt färdmedel blir försenat vid avresa ges ersättning om förseningen är över 4 timmar.
  • Bagageförsening: Mot uppvisande av kvitto, vid merkostnader för bagageförsening utgår ersättning som är baserad på  hur länge du vart tvungen att vänta på ditt bagage.
  • Självriskskydd hem- och villaförsäkring: Om den permanenta bostaden skadas under tiden som den försäkrade befinner sig på resa, utgår självriskreducering med upp till 10 000 kr/skada.
  • Självriskeliminering personbil: Vid reparationskostnad eller självrisk gäller en ersättning på 10 000 kr/skada.
  • Olycksfall: Om någon skulle avlida eller bli invalidiserad under resan lämnas upp till 1 000 000 kr/försäkrad individ.

Tänk på att försäkringen gäller i maximalt 60 dagar för resor som påbörjas och avslutas i Norden.  Tänk också på att försäkringen endast gäller om du betalar minst 75 % av resan med kortet. 

Kortfakta

 

Kortfakta och räntor

Avgifter/räntesatser

Årsavgift:

0 kr

Extrakort:

Inte möjligt

Nyprägling kort:

0 kr

Kontantuttagsavgift:

0 kr

Valutaväxlingsavgift:

1,75 % av valutakursen

Förseningsavgift:

125 kr

Påminnelseavgift:

60 kr

Aviavgift pappersfaktura:

45 kr

E-faktura:

0 kr

Ränta:

19,99 %

Effektiv ränta:

21,93 % (15 000 kr, 12 månader)

Ansökningskrav
  • Du är över 23 år.
  • Du har inga betalningsanmärkningar.
  • Du måste ha inkomst från tjänst.
  • Du har varit folkbokförd i Sverige de senaste 36 månaderna.
  • En kreditupplysning tas när du skickar in en ansökan.
F

3. Marginalen Gold- Bästa bonusfunktioner

Marginalen Gold - Bästa bonusfunktioner
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Ansök nu
köp
(Marginalens hemsida)

Med Marginalen Gold så får man ett stort antal försäkringar och funktioner som man helt enkelt inte hittar hos konkurrenter såsom Bank Norwegian, ICA Banken, re:member eller Shell. Talande för detta är deras prisgaranti som säkerställer att man får pengar tillbaka om man köper en produkt i en svensk butik, som sedan visar sig vara tillgänglig till ett lägre pris. Detta är bara en av deras många unika försäkringar.

Vad är bra med Marginalen Gold?

Vad som gör att Marginalen Gold sticker ut är att kortet erbjuder unikt omfattande försäkringar och smidiga funktioner. Det är definitivt inte det billigaste kortet som finns därute, men kostnaden vägs upp av själva användbarheten. Den långa betalningsfria perioden, generösa kampanjerna och rättvisa villkoren gör Marginalen Gold till ett perfekt kort för den som letar efter ett kort som täcker alla vardagsbehov.

Vilka nackdelar finns det?

Är du på jakt efter ett kompletterande kort är Marginalen Gold inte det bästa alternativet. Då kommer du förmodligen att få större nytta av ett kort från re:member eller Bank Norwegian. Tyvärr har inte Marginalen Gold något riktigt bonussystem utan bonusen kommer i form av rabatter i olika butiker. Handlar du inte ofta i dessa butiker har du inte någon större nytta av kortet.

Vi har utsett Marginalen Gold till det "bästa bonusfunktionskortet" och baserar det på den unika variation av försäkringar som ingår i kortet. De vi gillar främst är rabatterna i över 200 butiker, cashback på dina onlineköp och nio riktigt användbara försäkringar för resor och shopping. 

Egenskaper

  • Maxkredit: 100 000 kr
  • Årsavgift: 0 kr (195 kr)
  • Ränta: 16.90 %
  • Räntefri kredit: 50 dagar

Fördelar

  • Delbetala köp över 5000 kr
  • Få pengar tillbaka på köp
  • Allriskförsäkring ingår

Nackdelar

  • Saknar ett direkt bonussystem

Omdöme

Kortet som ger "bonusar" i form av försäkringar när du använder det.
Alla bedömningskriterier
Förmåner & Bonusar:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Räntor & Avgifter:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Maxkredit:
Betyg 5/5
5,0/5
Räntefri period:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Ansökningskrav:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5
Vad ingår?

När man väljer att använda sitt Marginalen Gold vid inköp så täcks man av avbeställningsskydd, resestartskydd, självriskeliminering, allriskförsäkring för svenska köp, självriskskydd, tanksskydd och mycket mer. Sett till försäkringar så är det ett av marknadens allra mest förmånliga kreditkort. Är man ofta på resande fot, oavsett om det handlar om inom Sverige eller utomlands, så är Marginalen en given resekompis.

Rabatt i fler än 300 butiker

Ingen kommer att påstå att Marginalen Gold är det billigaste kreditkortet på marknaden. Ska sanningen fram så är kort från Bank Norwegian, re:member och Shell avsevärt mycket billigare. Men styrkan hos Marginalen Gold ligger i kortets omfattande förmåner vilket gör det till ett utmärkt bonuskort. Det som man förlorar i årsavgift får man tillbaka i tjänster. Marginalen har även samarbete med fler än 200 butiker, vilket bland annat innebär att man får 200 kr återbäring om man genomför fem köp inom 30 dagar. Marginalen har valt att använda en stor mängd tekniska lösningar för att förenkla för sina användare. Man kan, till exempel, installera tillägg till sin webbläsare som visar när man besöker en butik som i samarbete med Marginalen erbjuder återbäring.

Delbetala köp

Med Marginalen Gold kan man få kredit ända upp till 100 000 kronor och delbetala köp över 5000 kronor. Det innebär att man har stora möjligheter att ta kontroll över sin vardagsekonomi. Genom att inte behöva ha större kreditutrymme än nödvändigt så kan man även undvika att slentrianmässigt handla för pengar som man inte har. Väljer man att använda sitt kreditutrymme så har man en räntefri period upp till 50 dagar, vilket definitivt kan mäta sig med Bank Norwegian och re:member som annars erbjuder några av marknadens längsta räntefria perioder.

Information om kreditkortet

Kortfakta och räntor

Avgifter/räntesatser

Årsavgift:

0 kr första året (195 kr/år)

Extrakort:

50 kr/år

Kontantuttagsavgift:

3 % (minst 35 kr/uttag)

Valutaväxlingsavgift:

1,65 % av valutakursen

Förseningsavgift:

95 kr

Påminnelseavgift:

60 kr

Aviavgift pappersfaktura:

25 kr

E-faktura:

0 kr

Ränta:

16,90 %

Effektiv ränta:

17,73 % (20 000 kr, 12 månader)

Ansökningskrav
  • Du är minst 20 år
  • Du är inte vikarie eller student
  • Du har en stadigvarande årsinkomst på minst 120 000 kr
  • Du har inga betalningsanmärkningar
F

4. Supreme Card Gold- Bästa maxkrediten

Supreme Card Gold - Bästa maxkrediten
Betyg 4,6/5
Betyg 4,6/5
Ansök nu
köp
(Supreme card golds hemsida)

Sedan kortet lanserade 2005 har mer än 100 000 personer valt att skaffa Supreme Card Gold från den nordiska nischbanken Resurs Bank. Resurskoncernens rötter går tillbaka redan till 1977 då man startade sin verksamhet. Man ville erbjuda detaljhanden enkla och smidiga finansieringslösningar. Bland annat var man först i Sverige med att erbjuda räntefri finansiering vid köp. 2016 börsintroducerades man på Stockholmsbörsen.

Supreme card gold ger en bonus på 0,5 poäng per spenderad krona och poängen används i poängshoppen. Bonuspoängen går lätt att samla in eftersom Supreme card gold underlättar för större köp genom sina smidiga delåterbetalningsalternativ. Du får också en hög maxkredit och lång räntefri period.

Vad är bra med Supreme Card Gold?

Supreme Card Gold har utsetts till det bästa kreditkortet på marknaden enligt Söderberg och Partners. Det är ett kort som erbjuder både förmåner och trygghet till dig som kunder. Det handlar inte minst om möjligheten att kunna byta in sina insamlade bonuspoäng mot produkter och upplevelser. Detta gör man i Supreme Card Golds så kallade poängshop. Varje köp med kortet ger dig som innehavare poäng som du kan använda till att köpa allt från resor utomlands till kaffemaskiner till ditt kök. Kortet går även bra att koppla till VISA, som går att handla med världen över på närmare 25 miljoner inköpsställen.

Vilka nackdelar finns det med Supreme Card Gold?

En svaghet som man kan se när man jämför Supreme Card Gold med en del andra kort är att det inte ingår särdeles många försäkringar. Tvärtom, det är främst en reseförsäkring som är inbakad i priset. Om du är på jakt efter ett kreditkort med en mer omfattande reseförsäkring kan det vara läge att titta på konkurrerande märken. Inte minst om du vill ha en reseförsäkring där det även ingår exempelvis prisgaranti och allriskförsäkring. En annan svaghet med kortet är den relativt höga årsavgiften. Denna kompenseras dock av att du kan spara in mycket pengar genom att ta del av bonusen.

Supreme Card Gold har vi valt att utse till det "bästa bonuskortet med högst maxkredit" då de utöver deras bonussystem, där du får poäng på alla dina köp som du sedan kan utnyttja i deras poängshop även erbjuder en maxkredit om 150 000 kronor. Vi gillar även den förhållandevis låga krediträntan. 

Egenskaper

  • Maxkredit: 150 000 kr
  • Årsavgift: 245 kr
  • Ränta: 12.36 %*
  • Räntefri kredit: 60 dagar

Fördelar

  • Bra bonussystem
  • Sparränta på kortet
  • Smidig delbetalning

Nackdelar

  • Vi hade gärna sett att kortet saknade årsavgift

Omdöme

Kortet som ger dig poäng på dina köp som du kan använda i deras poängshop.
Alla bedömningskriterier
Förmåner & Bonusar:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Räntor & Avgifter:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Maxkredit:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Räntefri period:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Ansökningskrav:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Totalt:
Betyg 4,6/5
4,6/5
Vad ingår
Välkomstpoäng och bonus på köp

När du gör ditt första köp med ditt Supreme Card Gold får du 10 000 välkomstpoäng från Resurs Bank. Därefter ger varje spenderad krona 0,5 poäng på ditt poängkonto. Varje gång du drar ditt kort, betalar en räkning eller tar ut kontanter växer ditt poängsaldo. Med hjälp av poängen som du har samlat ihop kan du köpa upplevelser och designprylar i den digitala poängshoppen.

Delbetalning

Med Supreme Card Gold har du möjlighet att betala dina köp i en takt som passar dig. Du kan betala allt på en gång eller välja att betala lite i taget om du föredrar det. Fakturan dyker inte upp förrän månaden efter ditt inköp. Därtill har du alltid räntefri kredit i upp till 60 dagar. Du kan även dela upp beloppet på sex månaders räntefri delbetalning. Betalningsplan väljer du när du fått din faktura, det vill säga månaden efter ditt inköp.

Reseförsäkring

Om du väljer att betala minst 75 procent av en resa med ditt Supreme Card Gold ingår en gratis reseförsäkring. Den gäller både för dig och för din familj. Med hjälp av reseförsäkringen får du ett extra lager av trygghet utifall att något du inte förutsett skulle råka inträffa under resans gång.

Kortfakta

 

Kortfakta och räntor

Avgifter/räntesatser

Årsavgift:

245 kr

Extrakort:

50 kr

Kontantuttagsavgift:

2,97 % (minst 35 kr/uttag)

Valutaväxlingsavgift:

1,97 % av valutakursen

Tjänsten Räkningsbetalning:

1 % av det betalda beloppet

Bankkontoöverföring:

3,95 % av beloppet (som lägst 35 kr)

Påminnelseavgift:

60 kr

Administrationsavgift:

39 kr

Aviavgift pappersfaktura:

29 kr

Räntefritt 6 månader:

Effektiv ränta 3,85 % (15 000 kr)

Ränta 1/10-upplägg:

12,36 %

Effektiv ränta 1/10:

18,46 % (15 000 kr, inkl. admin. avgift)

Ränta 1/20-upplägg:

17,32 %

Effektiv ränta 1/20:

24,65 % (15 000 kr, inkl. admin. avgift)

 

Ansökningskrav
  • Du är minst 18 år.
  • Du är folkbokförd i Sverige.
  • Du har inga betalningsanmärkningar.
  • Du har en fast inkomst.
  • En kreditupplysning via UC tas när du skickar in en ansökan.
F

5. Komplett Bank Mastercard- Bästa E-handelsbonusen

Komplett Bank Mastercard - Bästa E-handelsbonusen
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Ansök nu
köp
(Kompletts hemsida)

Bland kreditkortsaktörerna hittar vi norska banken Komplett Bank. Komplett har som vision att vara en flexibel aktör på den finansiella marknaden. Man erbjuder, utöver kreditkort, även lån utan krav på större säkerhet och olika fakturahanteringsmetoder. Sedan 2017 finns man, förutom i Norge, även i Finland och sedan 2018 i Sverige. Antalet kreditkortskunder 2018 uppgick totalt till knappt 50 000 och bankens kreditkort, Komplett Mastercard, lanserades i Sverige i börjar av 2019. 

Komplett bank Mastercard har en bonus, på 4 %, som är mycket generös och gäller om du handlar på komplett.se. I annat fall ger den 0,5 % och 1 % på större inköp. Poängen används till att betala av kreditkortsfakturan. Köpförsäkringen, som ingår, ersätter till exempel fraktskador och skador vid inbrott. Om du vill delbetala dina större köp, kan du göra det räntefritt i upp till 9 månader. Det som tillkommer är en avgift.

Som ett rent resekort skulle vi rekommendera Norwegian VISA, som ett ”allt-i-allo-kort” rekommenderar vi Re:member Flex, men till näthandel faller valet på Komplett Mastercard, det bästa kreditkortet för allt i e-handelsväg. 

Vad är bra med Komplett Bank Mastercard?

Som ett kreditkort för e-handel är Kompletts kort perfekt. Med bra bonusupplägg som ger poäng att betala fakturan med, vilket inte begränsar dig till en poängshop eller ett begränsat urval av nätbutiker, finns det få kort som konkurrerar med Kompletts Mastercard, det är kanske det bästa kreditkortet för ändamålet. Det köpskydd, vid främst e-handel, som är inkluderat uppskattas också.

Kompletts Mastercard är dessutom smidigt att använda, billigt och lätt att ansöka om, vilket underlättar om man vill ha ett extra kreditkort i plånboken.

Vilka nackdelar finns?

Räntan ligger inom det ”normala” intervallet för kreditkorten, dock i överkant.

Taket för poängen kan betraktas som lågt, men då måste vi se till att kortet har få avgifter och rimligt prissatta återbetalningsalternativ.  En högre gräns skulle troligen medföra fler avgifter för att kompensera bortfallet för bankens del. Inte minst med tanke på att du kan betala kreditkortsfakturan med dina poäng.

 

Komplett Banks egna mastercard har fått utmärkelsen "bästa E-handelsbonuskortet" med motiveringen att de erbjuder bland de bästa E-handelsbonusarna av alla kort vi jämfört. Utöver 4 % på köp i kompletts butiker får du även upp till 1% cashback i alla andra butiker du handlar i. Att kortet dessutom saknar årsavgift ser vi som ännu en väl värd bonus. 

Egenskaper

  • Maxkredit: 50 000 kr
  • Årsavgift: 0 kr
  • Ränta: 21.40 %
  • Räntefri kredit: 50 dagar

Fördelar

  • Extrabonus vid e-handel
  • Upp till 9 månader räntefritt
  • Försäkringar vid e-handel

Nackdelar

  • Hög kreditränta

Omdöme

Ett av de bättre korten som bland annat ger cashback på alla dina köp.
Alla bedömningskriterier
Förmåner & Bonusar:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Räntor & Avgifter:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Maxkredit:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Räntefri period:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Ansökningskrav:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5
Vad ingår?

Det som utmärker Komplett Mastercard är bonusprogrammet, samarbetet med elektronik och datortillbehörssidan ”komplett.se” och en smidig kreditåterbetalning.

Bonus

För Komplett Banks del sticker bonussystemet ut om vi jämför med till exempel Bank Norwegian VISA, som visserligen främst är ett resekort, och re:member flex, som snarare är ett rabattsystem.

Så här fungerar det: När du handlar på nätet får du bonuspoäng som kan användas till att betala fakturan på ditt Komplett-kort. På så sätt får du ner totalkostnaden. 1 poäng motsvarar 1 krona. Olika inköp ger olika procentuella bonusar:

  • 4 % bonus på Komplett.se-köp.
  • 1 % bonus på alla enskilda köp som övertiger 20 000 kr.
  • Övriga varuköp, inklusive restauranger, livsmedel och drivmedel, ger 0,5 % bonus.

Du kan som mest tjäna in 500 poäng/månad och 2 000 poäng/12 månader.

Försäkringar

I detta kort ingår 3 försäkringar utan extra kostnad. Det går även att teckna en betalskyddförsäkring. Den är kostnadsfri de första 3 månaderna, förutsatt att du uppfyller kraven vid tecknandet.

Köpskydd

Belopp upp till 25 000 kr ersätts om du skulle bli utsatt för inbrott, överfall eller om ett varuköp utsätts för fraktskada. Detta gäller mot uppvisande av kvitto, förutsatt att varan betalats med kreditkortet och att händelsen sker i Sverige. 

ID-skydd

Om du skulle råka ut för en id-kapning, eller liknande situation, täcker ID-skyddet upp till 100 000 kr personlig och juridisk hjälp.

Reseförsäkring

För reseförsäkringen står Gouda försäkring, som är en del av norska Gjensidige. Denna försäkring ingår om du betalar minst 50 % av din resa med Komplett-kortet och gäller som längst i 45 dagar.

Kortfakta

 

Kortfakta och räntor

Avgifter/räntesatser

Årsavgift:

0 kr

Avgift varuköp:

0 kr

Uttag av bonus:

0 kr

Bankkontoöverföring:

0 kr

Kontantuttagsavgift:

0 kr

Valutaväxlingsavgift:

1,75 % av valutakursen

Påminnelseavgift:

60 kr

Aviavgift pappersfaktura:

35 kr

E-faktura:

0 kr

Ränta:

21,40 %

Effektiv ränta:

23,63 % (10 000 kr, 12 månader)

Ansökningskrav
  • Du är minst 20 år.
  • Du är folkbokförd i Sverige.
  • Du har inga betalningsanmärkningar.
  • En kreditupplysning via UC tas när du skickar in en ansökan.
F

6. ICA Banken Bankkort Plus- Bästa matbonusen

ICA Banken Bankkort Plus - Bästa matbonusen
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Ansök nu
köp
(Kortios hemsida)

Brukar du handla på ICA? Är du dessutom på jakt efter ett kombinerat konto- och kreditkort? Då är troligtvis ICA Bankkort Plus ett lämpligt val för dig och din familj. Allt som du tar ut i en uttagsautomat eller som du handlar på ICA dras direkt från ditt konto. När du istället väljer att handla på andra ställen fungerar ICA Bankkort Plus som ett vanligt kreditkort.

ICA Bankens Plus-kort som används för att betala premien på ICA:s försäkringar, inköp på någon ICA-butik eller på Apotek Hjärtat ger bonuspoäng. Varje spenderad krona ger 1 poäng. ICA kallar sina bonuspoäng "stammispoäng" och de utbetalas genom att du får en bonuscheck månadsvis. ICA:s betalkort är ett kombinerat konto- och kreditkort. Direktkontot används vid köp på ICA och Apotek Hjärtat och fakturakontot, kreditkortsdelen, används för övriga köp utanför ICA. Om du vill ha möjligheten att få dubbla bonuspoäng, kan du använda dig av ICA:s banktjänster, såsom bolån, eller skaffa ett lönekonto hos ICA-banken. 

Vad är bra med ICA Bankkort Plus?

ICA Bankkort Plus är ett kort som främst passar som ett matkort. Detta eftersom man får en bonus när man handlar varor på ICA. Du får även en bonus om du handlar varor på Apotek Hjärtat. Med bonussystemet får du cashback hos Apotek Hjärtat och ICA. Därtill slipper du uttagsavgift om du väljer att göra kontantuttag, både utomlands och på hemmaplan. I kortet ingår även en reseförsäkring samt en trygghetsförsäkring. Den sistnämnda består av både en allriskförsäkring samt en garantiförlängning när du handlar vitvaror och elektronik.

Vilka nackdelar finns det med ICA Bankkort Plus?

ICA Bankkort Plus erbjuder endast bonus på varor som du handlar hos ICA och Apotek Hjärtat. Du kan dessutom bara nyttja din bonus i just nämnda butiker. Om du vill få din bonus måste du dessutom handla varor för minst 1000 kronor per månad - två månader i följd. Ytterligare en nackdel är att årsavgiften på kortet är hög. Du kan hitta kort som erbjuder både fler försäkringar och högre bonus till ett lägre pris.

ICA Bankkort Plus har fått utmärkelsen "bästa matbonuskortet" med motivering att kortet utöver att erbjuda bonuspoäng på alla livsmedelsinköp i ICA-butiker även ger bonusar när du handlar på apoteket Hjärtat. Du har även möjlighet att få dubbel bonus när du använder kortet om du kombinerar det med några av ICAs andra tjänster de erbjuder. Vidare gillar vi att en utökad reseförsäkring ingår. 

Egenskaper

  • Maxkredit: 100 000 kr
  • Årsavgift: 324 kr
  • Ränta: 11,20 %
  • Räntefri kredit: 60 dagar

Fördelar

  • Låg ränta
  • Bonuspoäng hos ICA
  • Extrapoäng som ICA-bankkund

Nackdelar

  • Gäller endast i ICA-butiker och på apoteket hjärtat

Omdöme

Det bästa bonuskortet för dig som handlar mycket i ICA-butiker och på apotek hjärtat.
Alla bedömningskriterier
Förmåner & Bonusar:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Räntor & Avgifter:
Betyg 3.7/5
3,7/5
Maxkredit:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Räntefri period:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Ansökningskrav:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5
Vad ingår
Delbetalning

ICA Bankkort Plus ger precis som andra kort dig möjlighet att delbetala köp. Alla inköp som du gör samlas på en räkning som kommer till dig i slutet av månaden. Du har möjlighet att välja om du vill betala direkt eller skjuta upp delar av betalningen. Räntefri kredit gäller, i upp till 60 dagar.

Trygghetsförsäkring

När du köper hemelektronik med kortet ingår en trygghetsförsäkring som i sin tur är uppdelad i en allriskförsäkring och en förlängd garanti. Allriskförsäkringen gäller om du köper ny hemelektronik för privat bruk och gäller från det du köper produkten upp till fem år. Om en oförutsedd händelse sker kan du få ersättning för skador på grund av detta. Du får även ett års extra garanti när du köper ny hemelektronik och nya hushållsmaskiner med kortet. Dock max tre år från inköpsdatumet.

Reseförsäkring

Om minst 75 procent av din resa har betalats med ICA Bankkort Plus ingår en reseförsäkring. Samma försäkring ingår även om du väljer att betala resan direkt från kontot som du har valt att koppla till kortet. Med ICA Bankkort Plus ingår även en utökad reseförsäkring vid köp av resa. Den innehåller bland annat ersättning vid missat flyg, självrisk för bilbärgning samt självrisk på hyrbil eller moped.

Kortfakta

 

Kortfakta och räntor

Avgifter/räntesatser

Årsavgift:

324 kr (27 kr/månad)

Ersättningskort:

100 kr

Kontantuttagsavgift:

0 kr

Valutaväxlingsavgift:

1,25 % av valutakursen

Förseningsavgift:

100 kr

Påminnelseavgift:

60 kr

Aviavgift pappersfaktura:

30 kr

E-faktura:

0 kr

Ränta:

11,20 %

Effektiv ränta:

11.79 % (10 000 kr, 12 månader)

Ansökningskrav
  • Du är minst 18 år
  • Du har inkomst från tjänst
  • Du har en månadsinkomst på minst 16 667 kr
  • Du har inga betalningsanmärkningar
F

7. Ikano Bank Kreditkort- Bäst delbetalningsmöjligheter

Ikano Bank Kreditkort - Bäst delbetalningsmöjligheter
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Ansök nu
köp
(Kortios hemsida)

Svenska IKANO Bank har tagit fram ett kreditkort som erbjuder bra förmåner och låga avgifter. Du har möjlighet att ansöka om kredit upp till 60 000 kronor. Du kan även delbetala dina köp med goda villkor och en förhållandevis låg ränta.

Ikano Banks kreditkort har ett rabattsystem där erbjudandena varierar och uppdateras varje månad. I den så kallade "rabattkalendern" kan du se vilka branscher, till exempel bok- och bygghandlare, som ingår för vilka månader. Ditt Ikano bank kreditkort registrerar vilken bransch det handlar om. Den maximala rabatten som ges via rabattkalendern är 20 % och den lägsta ligger runt 5 %. Totalrabatten du får kan som mest bli 500 kr per månad och 6 000 kr per år. Rabattbeloppet dras automatiskt från kortfakturan varje månad. Förutom att kunna ta del av rabattkalenderns rabatter får du även 1 % i rabatt på drivmedel, på alla bensinstationer.

Vad är bra med IKANO Bank Kreditkort?

Tidigare erbjöd IKANO Bank en rabattkalender. Kortet har dock sedan 2022 ett nytt poängsystem som låter dig samla bonuspoäng när du gör olika köp. En spenderad krona ger ett poäng. Du kan inte få bonuspoäng om du gör kontantuttag eller om du genomför en betalning via Betalo.

För varje 25 000 poäng som samlats ihop görs ett avdrag på 100 kronor på nästkommande kreditkortsfaktura. Efter att du har använt poängen för avdrag på din faktura nollställs dessa och man får börja samla in poäng på nytt.

Vilka nackdelar finns det med IKANO Bank Kreditkort?

Till skillnad från många konkurrerande kreditkort erbjuder IKANO Bank ingen omfattande reseförsäkring kopplad till kortet. Visserligen ingår en reseförsäkring om du har valt att betala minst 75 procent av kostnaden för din resa med kreditkortet. Då ingår bagageförsening, avbeställningsskydd, självriskskydd samt skydd vid försening av färdmedel. Men kortet har både uttagsavgift och valutapåslag i utlandet.

Om du planerar att resa ofta och är lite av en globetrotter är detta sannolikt inte det mest optimala valet av kreditkort.

Vi gav Ikano Bank kreditkort utmärkelsen "Bonuskortet med bäst delbetalningsmöjligheter", då du har möjlighet att betala så lite som 5 % av fakturabeloppet varje månad. Vi gillar även den mångsidighet bonuskortet har då de även erbjuder allt från 1 % drivmedelsrabatt till ett unikt rabattsystem som är beroende på vilken månad det är. 

Egenskaper

  • Maxkredit: 60 000 kr
  • Årsavgift: 0 kr
  • Ränta: 14.55 %
  • Räntefri kredit: 56 dagar

Fördelar

  • Rabatt på alla bensinstationer
  • Nya rabatter varje månad
  • Individuell delbetalning

Nackdelar

  • Lågt maxtak på krediten

Omdöme

Kort med rabattkalender som dessutom ger dig cashback på dina köp.
Alla bedömningskriterier
Förmåner & Bonusar:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Räntor & Avgifter:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Maxkredit:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Räntefri period:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Ansökningskrav:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5
Vad ingår
Delbetalning

Med IKANO Bank Kreditkort kan du delbetala enskilda köp utan ränta i sex eller tolv månader, givet att dessa ligger på minst 2000 kronor. Något som kan hjälpa när dina kostnader är något större än vanligt - exempelvis vid ett tandläkarbesök eller om tvättmaskinen har klappat ihop.

Digitala tjänster

På IKANO Banks hemsida och i appen kan du se alla aktuella köp som du har gjort. Det innebär att du lätt kan få en summering av dina poäng. Du kan göra val kring vilka köp som du vill delbetala utan ränta. Det ges även möjlighet att chatta med kundservicemedarbetare om något skulle vara oklart.

Reseförsäkring

Om din resa är betald till minst tre fjärdedelar med ditt kort från IKANO Bank ingår det utan kostnad en reseförsäkring. I den finns bland annat ersättning vid försening av bagage, ersättning vid försenad avgång samt ett avbeställningsskydd för din familj och dig själv om behovet skulle uppstå. Dessutom täcker reseförsäkringen självrisken om något skulle hända med ditt hem när du är på resa.

Kortfakta

 

Kortfakta och räntor

Avgifter/räntesatser

Årsavgift:

0 kr

Kontantuttagsavgift:

2 % (minst 35 kr/uttag)

Valutaväxlingsavgift:

1,50 % av valutakursen

Förseningsavgift:

50 kr

Påminnelseavgift:

50 kr

Aviavgift pappersfaktura:

25 kr

E-faktura:

Via Kivra

Ränta:

14,55 %

Effektiv ränta:

19,04 % (10 000 kr, 12 månader, pappersfaktura)

 

 

Ansökningskrav
  • Du är minst 18 år
  • Fast anställning
  • Tjänar minst 100 000/år
  • Inga betalningsanmärkningar
F

8. OKQ8 VISA Kreditkort- Bästa bonuskortet för drivmedel

OKQ8 VISA Kreditkort - Bästa bonuskortet för drivmedel
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Ansök nu
köp
(Kortios hemsida)

Genom att skaffa ett kreditkort från OKQ8 Kreditkort blir du i praktiken även medlem i OK. Det innebär att när du handlar varor och tankar drivmedel på bensinstationen samlar du även återbäring. Du har även möjlighet att få rabatter och erbjudanden på en mängd olika varor.

Kreditkortet som OKQ8 har ger 20 öre i rabatt på drivmedel, på alla OKQ8-mackar. Ett literpris på bensin, 95 oktan, om 14 kr ger till exempel drygt 1,4 % i rabatt. Utöver rabatten på drivmedel, får du även 2 % i återbäring på köp i OKQ8:s butiker. Alla köp med kreditkortet ger 0,3 % i bonus. Poängen utbetalas kvartalsvis genom att du får bonuscheckar, som är giltiga i 1 år. Dessa går att lösa in mot kontanter, eller använda på någon OKQ8-station. Ett köp på en bemannad station ger dubbelt värde, det vill säga 0,6 %.

Vad är bra med OKQ8 Kreditkort?

Om du tankar bilen frekvent hos OKQ8 är deras kreditkort något man kan titta närmare på. Du får bland annat en rabatt på 20 öre per liter när du fyller på med drivmedel. Utöver detta får du även två procent i återbäring på alla köp som du gör i OKQ8:s butiker.

Vilka nackdelar finns det med OKQ8 Kreditkort?

Även om kreditkortet från OKQ8 erbjuder bonus så har det försämrats jämfört med tidigare. Bonusen låg tidigare på en procent men har nu sänkts till 0,3 procent. Bonusen sätts inte in på ditt konto utan betalas ut som en fysisk värdecheck kvartalsvis. Denna behöver du själv lösa in på en OKQ8-station som är bemannad. Ytterligare en nackdel är att det tillkommer dessutom avgifter för valutaväxling och kontantuttag. Om du är en person gärna tar ut pengar när du reser utomlands är detta kort inte helt optimalt för dig.

Vi har utsett OKQ8 till det "bästa bonuskortet för drivmedel" och baserar det på deras drivmedelsrabatt om  20 öre per liter, 2% i återbäring på allt annat du köper i deras butik samt 0,75% sparränta på insatt kapital. Vi gillar även att du själv har möjlighet att påverka krediten från 1 000 till 100 000 SEK. 

Egenskaper

  • Maxkredit: 100 000 kr
  • Årsavgift: 0 kr
  • Ränta: 14.95 %
  • Räntefri kredit: 30 dagar

Fördelar

  • 20 öre/liter bränslerabatt
  • Bonus på alla kortköp
  • Sparränta på kortet

Nackdelar

  • Gäller bara vid OKQ8s bensinstationer

Omdöme

Bonuskortet som ger dig drivmedelsrabatt varje gång du tankar.
Alla bedömningskriterier
Förmåner & Bonusar:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Räntor & Avgifter:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Maxkredit:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Räntefri period:
Betyg 4/5
4,0/5
Ansökningskrav:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5
Vad ingår
Medlemsshop

Som kortägare kan du välja att spendera dina poäng i OKQ8 Klipp som är företagets medlemsshop. I shoppen säljs produkter och varor från välkända varumärken till bra priser. Här hittar du allt från handdukar, solglasögon, porslin till glas och lampor. Alltid med bra rabatter.

Internetbank

Med ett VISA-kort från OKQ8 får du tillgång till internetbanktjänster. Med hjälp av dessa kan du bland annat enkelt se dina transaktioner, kontrollera ditt saldo samt se eventuella kontoutdrag som har skett. Både på din dator och din mobiltelefon.

Reseförsäkring

Med OKQ8 Kreditkort har du en försäkring som täcker resor upp till 60 dagar, givet att du betalat minst 75 procent av dina resekostnad med kortet. Både transport och uppehälle. Du själv är försäkrad och det är även din fru eller man. Även dina barn omfattas av kortets reseförsäkring, givet att dessa är yngre än 23 år.

Kortfakta

 

Kortfakta och räntor

Avgifter/räntesatser

Årsavgift:

0 kr

Extrakort:

0 kr

Kontantuttagsavgift:

3 % (minst 35 kr/uttag)

Valutaväxlingsavgift:

2 % av valutakursen

Förseningsavgift:

95 kr

Påminnelseavgift:

60 kr

Aviavgift pappersfaktura:

25 kr

E-faktura:

0 kr

Ränta:

14,95 %

Effektiv ränta:

16,91 % (30 000 kr, 12 månader, pappersfaktura)

Ansökningskrav
  • Du är minst 18 år
  • Du är inte student eller arbetslös
  • Du har inga betalningsanmärkningar
F

9. Collector Bank Easyliving- Bästa SAS-bonuskortet

Collector Bank Easyliving - Bästa SAS-bonuskortet
Betyg 4,2/5
Betyg 4,2/5
Ansök nu
köp
(Collector Easylivings hemsida)

Den positiva rekommendationen vi ger Easyliving baserar sig främst på kortets mycket bra försäkringar, som ingår. Det är ett kort som försöker att täcka upp flera olika behov man som kreditkortsanvändare kan ha. För E-handel, vilket blir alltmer populärt att använda kreditkort till, är det främst den förlängda garantin och leveransförsäkringen som är relevanta. Vill man tjäna bonuspoäng på näthandelsinköp, som sedan kan användas till att betala av kreditkortsfakturan med, bör man istället använda Komplett Bank Mastercard.

När det kommer till bonusprogram ser vi, vilket vi har gått igenom ovan, att Collector inte har något eget sådant, utan man kan ansluta sig till externa program. När en aktör har ett eget program kan det lätt binda upp kortinnehavaren till att använda endast deras kort. Detta är också syftet. Bonusprogram som är mer generella, till exempel Kompletts bonussystem, ger återbäring i form av pengar, vilket kan anses ge en större frihet för dig som kund. Du begränsas inte till någon enstaka bonusshop, via lojalitetsprogram.

Crediwizz anser att Easyliving är ett vettigt allt-i-allo-kort - för resa, evenemang, näthandel och att ha som huvudkort.

Vad är bra med Collector Bank Easyliving

Bland fördelarna med Easyliving räknar vi in det faktum att kortet inte har någon valutapåslagsavgift. Den räntefria perioden är lång, kortet har bra försäkringar och ett bonusprogram, via SAS, för resor och rabatter och erbjudanden via Meniga Rewads.

Vilka nackdelar finns?

En relativt hög årsavgiften är ett minus för kortet. Det finns dessutom andra kreditkort som har bättre upplägg för avbetalning, med konkurrenskraftigare ränta.

En negativ aspekt av de försäkringar som finns gällande hemelektronik är att de inte inkluderar datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Detta verkar dock vara återkommande inom branschen. Det går heller inte att teckna någon tilläggsförsäkring i form av en Betalförsäkring, för sjukdom och skada.

 

Bonuskortet Collector Bank Easyliving har fått utmärkelsen "bästa SAS-bonuskortet". De faktorer som vi gillar med kortet är dels att du får bonuspoäng i fler än 2000 anslutna butiker som du sedan kan konvertera till flygresor och hotellnätter.  Vi uppskattar även Meniga Rewards-bonusprogrammet som också går att koppla upp sig mot. 

Egenskaper

  • Maxkredit: 100 000 kr
  • Årsavgift: 0 kr (195 kr)
  • Ränta: 16.29 %
  • Räntefri kredit: 56 dagar

Fördelar

  • Resebonus och rabatter
  • Flera extraförsäkringar
  • Förmånlig reseförsäkring

Nackdelar

  • Vissa tilläggsförsäkringar saknas

Omdöme

Valet för dig som flyger mycket med SAS och vill samla flygpoäng när du betalar med kortet.
Alla bedömningskriterier
Förmåner & Bonusar:
Betyg 3.9/5
3,9/5
Räntor & Avgifter:
Betyg 3.9/5
3,9/5
Maxkredit:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Räntefri period:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Ansökningskrav:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Totalt:
Betyg 4,2/5
4,2/5
Vad ingår?
Bonus

Collector har, olikt vissa andra kreditkortsutgivare, inget eget bonussystem. Du kan däremot koppla ditt Easyliving-kort till SAS EuroBonus och Meniga Rewards, utan extra kostnad.

  • SAS EuroBonus: De inköp som sker i någon av de 2 000 anslutna butikerna och restaurangerna i Norden ger poäng som kan användas till hotellvistelser, flygresor med SAS och diverse tillval till din flygresa. Extra poäng tjänas in genom att handla hos bland annat samsung.se, Synoptik eller Golfstore. När du handlar på dessa ställen får du ofta mellan 20 och 330 poäng per 100 kr. Poängen är giltiga i upp till 5 år.

SAS bonusprogram går att jämföras med Norwegians upplägg som fungerar på ungefär samma sätt.

  • Meniga Rewards: På samma sätt som med SAS EuroBonus-app, kan du hämta Meniga Rewards-appen via App Store, eller Google Play. Med denna app får du erbjudanden och rabatter hos utvalda butiker och restauranger. Appen uppdaterar regelbundet erbjudandena beroende på vilka butiker du handlar i. Genom Meniga Rewards får du även CashBacks, alltså rena pengar tillbaka på kontot, inom 5 dagar.
Försäkringar

De försäkringar som erbjuds av Collector sker i samarbete med försäkringsbolaget ERV Sverige. Det som ingår är allriskförsäkring, leveransförsäkring, evenemangsförsäkring, dessa tre utan självrisk, och en kompletterande reseförsäkring. Dessutom inkluderas en förlängd garantitid för hemelektronik och vitvaror.

Det är långt ifrån alla kreditkort som erbjuder så pass många försäkringar som Collectors Easyliving-kort gör. Sammantaget täcker försäkringarna upp för flera olika eventuella situationer som kan uppstå.

  • Allriskförsäkring
  • Leveransförsäkring
  • Evenemangsförsäkring
  • Förlängd garantitid
  • Reseförsäkring

 

Kortfakta

 

Kortfakta och räntor

Avgifter/räntesatser

Årsavgift:

195 kr (0 kr första året)

Extrakort:

0 kr

Ersättningskort:

150 kr

Kontantuttagsavgift:

3 % (minst 45 kr/uttag)

Valutaväxlingsavgift:

0 kr

Förseningsavgift:

125 kr

Påminnelseavgift:

60 kr

Aviavgift:

0 kr

E-faktura:

0 kr

Ränta:

16,29 %

Effektiv ränta:

17,25 % (20 000 kr, 12 månader)

 

Ansökningskrav
  • Du är minst 20 år.
  • Du är folkbokförd i Sverige.
  • Du har inga betalningsanmärkningar.
  • Du en lägsta inkomst på 120 000kr/år.
  • En kreditupplysning via UC tas när du skickar in en ansökan.
F
Så hittar du bästa Bonuskort

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer bonuskort?

Idag har många kreditkortsaktörer erbjudanden om bonusprogram. Om de inte har egna bonusar, med så kallade lojalitetsprogram, kan du sannolikt koppla kortet till externa program. Eftersom det finns så pass många erbjudanden, kan det vara svårt att skilja mellan dem.

Alla bonuskort har också vissa avgifter kopplade till sig, såsom förseningsavgifter eller årsavgifter, och olika förmåner utöver bonusen. Nedan följer de viktigaste punkter att jämföra mellan de olika korten:

  • Avgifter och räntor

    Höga avgifter kan göra att bonuskortet kostar mer än det ger. Ett kort med årsavgift är dock inte nödvändigtvis sämre än ett utan. Genom att betala en viss årsavgift kan du istället få ett bonuskort med bättre bonusupplägg och försäkringar, för att nämna ett par delar. Räntan på kortet är av betydelse om du behöver skjuta upp din fakturabetalning. Om du inte gör detta är den effektiva räntan, räntan inklusive avgifter, inte av samma vikt. 

  • Avbetalningsalternativ

    Det kan vara mycket användbart att kunna lyfta ut större köp ur den ordinarie fakturan och istället delbetala separat. Bonuskort såsom Supreme Card Gold har flera alternativ för delbetalningar som kan göra återbetalningen billigare och smidigare för dig.

  • Försäkringar

    En kompletterande reseförsäkring ingår i princip alltid i bonuskort. Utöver denna försäkring kan du också titta efter huruvida kortet har sådant som allriskförsäkringar och köpförsäkringar. Dessa kan göra kortet mer användbart och allsidigt. 

  • Hur lätt kortet är att skaffa

    Ett bonuskort bör vara lätt att få beviljat. Om du har svårt med detta kan du välja en lägre kreditgräns och se till att du inte har några betalningsanmärkningar eller andra skulder. Kreditgränsen går att höja om du skulle behöva det, men då ställs också ofta högre krav på inkomst eller andra generella ekonomiska förutsättningar.

  • Enkelhet

    Alla kreditkort har egentligen detta kravet på sig. De ska vara enkla att använda. Ett bonuskort som krånglar eller har en bonus som är svår att omsätta i varor, tjänster eller avdrag på kreditfakturan, är inte något att föredra.

  • Villkor

    Vad som gäller för olika bonuskort kan skilja sig åt. Därför är det ibland bra att läsa igenom åtminstone en del av villkoren för att se vad till exempel de olika försäkringarna eller bonusen innebär.

Användningsområde

Ett bra sätt att urskilja vilket bonusprogram som passar just dig är att gå efter ditt behov. Tänk efter vad du vill ha kortets bonus till.

  • travel insurance

    Resor

    Att sätta guldkant på tillvaron är för många det samma som att ge sig ut på en resa. Med ett bonusupplägg inriktat mot detta, kan du få ut mer av resan. De så kallade resekorten erbjuder de bästa bonusarna för ändamålet. När du gör inköp med ditt kreditkort samlar du poäng med dessa kort. Poängen kan sedan spenderas på resor, hotellvistelser, resetillval etc, allt beroende på vilket kort du väljer. Vi har två favoriter när det kommer till resor, Collector Bank Easyliving och Bank Norwegian VISA. Båda korten är inriktade mot respektive resebolag, SAS och Norwegian. Ett kort såsom Marginalen Traveller erbjuder dig att spendera poängen på flera resebolag, men då med färre förmåner.

  • shopping online

    E-handel och shopping

    Få har missat hur handeln på nätet har ökat successivt i flera år. I takt med att det blir vanligare att vi handlar mer på internet, blir det också viktigare att vi gör genomtänkta köp på nätet. Ett bra kreditkort för e-handel kan vara en viktig del i att få ut så mycket som möjligt av dina köp. Flera kreditkort ger förmåner när det kommer till e-handel. Vissa ger dock fler än andra. Komplett Bank Mastercard och Re:member Flex är två kort som passar bra för ändamålet. Kompletts kort ger bonus beroende på vilken nätbutik du handlar i. ”Komplett.se” ger störst bonus, 4 %, och andra aktörer på nätet ger 1 %. Re:member:s kort ger rabatter hos olika näthandlare. Det mest fördelaktiga med kortet är att rabatten som kortet ger, även dras på redan rabatterade varor hos butiken. Det är alltså inget rent ”bonussystem”, med poäng, utan ett erbjudande- och rabattsystem.

  • shopping basket

    Poängshoppen

    Vid första anblicken kan olika så kallade poängshoppar ses som sätt att hålla kvar kortkunder hos det respektive kortföretaget. Det behöver inte vara något negativt. Istället kan det vara ett enkelt sätt att veta hur poängen kan användas. En poängshop ger också flera möjligheter att använda sina poäng på. Vissa kort, såsom Supreme Card Gold, eller Coop Mer har sådana ”shoppar” med ett erbjudande av bland annat hemelektronik och presentartiklar. Insamlandet av poäng fungerar på samma sätt som för alla bonuskort. När du använder kortet generar det poäng. Kortföretagen vill att du använder deras kort så mycket som möjligt. Det är också bland annat därför sådana bonusprogram finns.

 

Se alla produkter

Jämför de bästa bonuskorten i testet

Bonuskort Maxkredit Årsavgift Ränta Räntefri kredit Totalbetyg Pris
re:member flex 100 000 kr 0 kr 9.74 %* 56 dagar Betyg 4,8 / 5
4,8 / 5
Pris från
0 kr
Bank Norwegian: VISA 100 000 kr 0 kr 19.99 % 45 dagar Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
0 kr
Marginalen Gold 100 000 kr 0 kr (195 kr) 16.90 % 50 dagar Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
0 kr
Supreme Card Gold 150 000 kr 245 kr 12.36 %* 60 dagar Betyg 4,6 / 5
4,6 / 5
Pris från
0 kr
Komplett Bank Mastercard 50 000 kr 0 kr 21.40 % 50 dagar Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
0 kr
ICA Banken Bankkort Plus 100 000 kr 324 kr 11,20 % 60 dagar Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
0 kr
Ikano Bank Kreditkort 60 000 kr 0 kr 14.55 % 56 dagar Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
0 kr
OKQ8 VISA Kreditkort 100 000 kr 0 kr 14.95 % 30 dagar Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
0 kr
Collector Bank Easyliving 100 000 kr 0 kr (195 kr) 16.29 % 56 dagar Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
0 kr
bonuskort test

Så gjorde vi testet

Det finns inget universellt superbonuskort som är det bästa alternativet för alla. Beroende på dina vanor, behov och preferenser kommer det bästa alternativet att variera. Vi har här därför istället valt att utse det bästa bonuskortet i flera olika kategorier. Det gör att du enklare kan hitta det bästa valet för just dig.

Vi började med att välja ut ett 10-tal bonuskort från olika utgivare som utmärkte sig lite extra när det kommer till förmåner, avgifter och omdömen från tidigare kunder. De har sedan betygsatts på följande punkter:

  • Förmåner
  • Avgifter
  • Ränta
  • Ansökningskrav
  • Omdömen från användare

Till sist har vi sammanställt alla betygen och korat en vinnare i varje kategori baserat på högsta totalbetygen.

Frågor och svar om bonuskort

Kan jag använda mig av mitt bonuskort vid utlandsresor?

Ja, kom ihåg att de flesta bonuskort i grund och botten är vanliga betalkort utgivna av företag som American Express, Visa och MasterCard. Du kan alltså utan problem använda dem på dina utlandsresor. Dock kan villkoren för bonusar variera. Om du spenderar mycket tid utomlands kan det vara en bra ide att istället fokusera på ett resekreditkort.

Kan jag handla utan att utnyttja krediten?

Du kan till vissa kreditkort föra över pengar från ditt eget bankkonto och på det sättet undvika att använda dig av krediten. Det är dock inte alla kort som erbjuder den möjligheten. Se till att läsa igenom villkoren noggrant.

Vad är bonuskort bra för?

Om du endast är ute efter en mycket bra bonus, bör du se till att du använder kortet så pass mycket att det hela tiden lönar sig. Ett bra bonuskort med årsavgift behöver inte vara en nackdel, tvärtom kan kort med en rimlig årsavgift ha bättre bonusar än andra kreditkort.

Jämför de olika bonusuppläggen, rabattprogrammen och cashbackalternativen för att se vilken variant som gynnar dig mest.

Vilka risker finns med bonuskort?

Vid första anblick kan förmånerna som kommer med bonuskreditkort se mycket attraktiva ut. Det kan i många fall tillkomma extra villkor i samband med det, vilket ofta begränsar din förmåga att på bästa sätt samla ihop bonusarna. Tänk också på att undvika vissa situationer:

  • Onödiga rabatter: Köp inte varor du inte behöver bara för att du blir erbjuden en bra rabatt.
  • Maxgräns för bonus: Många kort har en maxgräns för bonuspoäng/cashback. Det är bra att vara medveten om så du inte blir besviken efter ett stort inköp.
  • Cashback: Vill du ha rena pengar istället för poäng i en specifik bonusshop måste du se till att välja ett cashbackkort.
Varför lita på Crediwizz?

Crediwizz.se är en oberoende jämförelsetjänst som recenserar och jämför produkter och tjänster inom ekonomi. Tjänsten kostar ingenting för dig som konsument och finansieras genom affiliate-program.

Innehållet på denna sida ska inte betraktas som finansiell rådgiving.

Läs mer om Crediwizz

Senast uppdaterad: 12 oktober 2022
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
48 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5